Nieuwe ziekte bedreigt nu ook Nederlandse essen

Vanuit Polen en Duitsland heeft een schimmelziekte de essentaksterfte (chalara fraxinea) nu ook Nederland bereikt en bedreigd onze essen.
Uit onderzoek is gebleken dat een onschuldige parasitaire paddenstoel, gastheer is van deze ziekte. De schimmel vreet de bomen aan waardoor bladeren niet uit de knop komen en takken afsterven. Vooral de toppen van de bomen (kronen) zijn vaak kenmerkend. De bestrijding is zoals veel van deze schimmelziektes, zeer moeilijk. Men is dan ook druk bezig om een oplossing te vinden voor dit probleem. Er wordt gesproken over klimaatsverandering, maar een echte bevestiging heeft men hier niet voorkunnen vinden. De essenschimmel verspreidt zich over grotere afstanden via sporen door de lucht.
Het heeft daarom geen zin om een terrein met al dan niet besmette essen af te sluiten.

De ziekte begint met kleine zwarte kankervlekken zonder vochtafscheiding op de stam en takken. Deze vlekken worden langzaam groter, onderbreken de sapstroom en resulteren in verwelkingsverschijnselen, terugsterven van één- en tweejarige twijgen en afsterven van de top van de kroon van de boom. Veelal is de ziekte chronisch en zelfs dodelijk voor de boom.

         

Essenhout is voor ons bijna even belangrijk als eiken- en beukenhout en wordt voor vele doeleinden gebruikt omdat het zeer taai en buigzaam is. Vroeger werd het gebruikt voor bogen en pijlen. Tegenwoordig voor gymnastiektoestellen, de stelen van gereedschap, ladders, trappen, vooral voor meubelen omdat men het door zijn flexibiliteit goed kan vormen.